ασθενεις δυναμεις
Σύμφωνα με τα Μέσα της ΠΓΔΜ, η πρόταση για «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» ικανοποιεί τους όρους που έχει θέσει η Αθήνα για χρήση erga omnes έναντι όλων, ενώ διαφοροποιείται από κάθε αλυτρωτισμό που σχετίζεται με την Αρχαία Ελλάδα και τον Μέγα Αλέξανδρο, ένα αφήγημα που είχε οικοδομηθεί επί Γκρούεφσκι με ακραία εθνικιστική ρητορική.
η ατακα ψητοπωλειο
αναπαλαιωση πετρινου σπιτιου τιμες
10 δεκεμβριου καταστηματα
Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν θέλησε να αποκαλύψει το «κλειδί» που οδήγησε τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών να περάσουν σε επίπεδο ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ακόμα δεν έχουν καταλήξει οι δυο πλευρές στο όνομα.
Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισε ότι πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν δύο προϋποθέσεις:
• το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση
• η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και η επικύρωση μέσω δημοψηφίσματος ώστε να διασφαλιστεί η καθολική συναίνεση των πολιτών της FYROM σε μια οριστική και μη αναστρέψιμη συμφωνία
Αξιοσημείωτη είναι η στάση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρόταση αφού Βενιζέλος και Γεννηματά την απέρριψαν άμεσα ως «την επιτομή του αλυτρωτισμού» και ο κ. Λεβέντης επέμενε στο «όχι» στον όρο Μακεδονία. Όπως αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας από τη Βουλή, ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη από χθες. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ζήτημα κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια ωστόσο στη συνέχεια η ΝΔ με ανακοίνωσή της υποστήριξε πως, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι «συζητά το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”».
«Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο. Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση» .
Η «Μακεδονία του Ίλιντεν» πάντως, για την πλευρά των Σκοπίων, είναι μια πρόταση που δημιουργεί πολιτικές ζυμώσεις στη χώρα αφού «πατάει» πάνω σε μια εθνική επέτειο, ικανοποιεί το VMRO και έχει πιθανότητες να περάσει με ευρύτερη πλειοψηφία από το κοινοβούλιο.
Ο πρωθυπουργός ενημερώνει σήμερα τον κ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο και τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς. Άγνωστο παραμένει αν θα συγκληθεί τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, ωστόσο ο πρωθυπουργός είναι πιθανό να αναλάβει την πρωτοβουλία από τη στιγμή που θα υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία και χρονοδιάγραμμα στο τραπέζι και αφού διασφαλίσει ότι θα παραστούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.
ιστορικος τεχνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου